Vår firma idag


Vitudden är världens äldsta specialföretag för kajaktillverkning, beläget utanför Västervik. Företaget drivs av Kåre Ankervik, som är den sjätte generationen båtbyggare i familjen. Hans dotter Embla är också anställd på varvet, är därmed den sjunde generationen. Redan på 1800- talet nådde familjen den absoluta eliten av svensk båtbyggare-kunskap. Då som nu var målsättningen att sträva efter fulländning.

Under de första femtio åren var större delen av företagets produktion tävlingskajaker och flera VKV-modeller har blivit legendariska. Exempelvis 48-an som dominerade tävlings-banorna 1946-1962. VKV-100 kom 1962 och den har nog en oslagbar meritlista.Start på fem Olympiska spel, med OS, VM och EM Guld, Silver och Brons på resultatlistan. Dessutom ca 300 SM-guld.


Efter mer än 43 år sedan premiären kan man fortfarande finna VKV-100 på tävlingsbanorna. Också varvets långfärdskajaker har haft stora framgångar. Exempelvis har National Geographic-expeditioner i Alaska, Japan och Korea använt VKV kajaker.

Nästan alla kajaker VKV byggt, finns fortfarande i användning. Det är ju så med kajaker, optimerar man formgivningen så ändras inte förutsättningarna. Tillgänglig kraft och sjöförhållanden är tidlösa. Så blir också kajaken. Av de kajaker VKV nu bygger, kommer många att finnas i oöverskådlig tid. Kajaken i sig har utvecklats under ca 20,000 år av mänsklighetens historia. Nästan alla har försvunnit, då materialet återgått till naturen. Dagens VKV-kajaker kommer inte att försvinna, förrän de manuellt destrueras. Man kan bygga betydligt billigare kajaker exempelvis i ABS-plast eller Polyeten. Men sådan plast bryts förr eller senare ner av UV-ljus. Materialet i VKV-kajaker kan man lita på! Plastfabrikanten lovar 100,000 ås livslängd!