Ponton vs Roll
Det finns inte något egentligt motsatt förhållande mellan de olika räddningssystemen Eskimåsväng och Pontonräddning/paddelflottör, men läser man i olika debatt forum, kan man höra vissa profeter predika och lätt få den uppfattningen. Skulle t.ex. bilbälte, fyrhjulsdrift, airbag, bältessträckare, luftkonditionering och ABS-bromsar stå i motsatts förhållande till varandra?
Alla står för olika funktioner i olika sammanhang, dels för ökad säkerhet och dels för ökad komfort mm.
Är man en fegis om man kör bil med airbag? Rollens och pontonens nödvändighet, funktion och användnings område mm. är inte det som debatteras, utan något mera djupt och subtilt.
Som säljare skulle jag förstås tjäna mest på att sälja en kajak, som kräver att kunden inkluderar en kurs och kan jag dessutom få kunden att betala för ytterligare kurser och avfrostningar, så gör jag en ännu bättre affär och om dessutom kunden inser att det nog inte var så klokt, att satsa på en kajak med liten sittbrunn, så kan jag sälja ytterligare en kajak med stor brunn och tillbehör till detta, samt kanske ytterligare en kurs i handhavande av pontoner etc.
Sålunda finns det en hel del som kan förtjäna sitt uppehälle på andras okunskap. Men vad värre är att det finns vissa dominanta män, som rangordnar varandras status efter förmågan att kunna utföra halsbrytande akrobatiska övningar och biljetten in i denna klubb för inbördes beundran är mandomsprovet eskimåsväng.
Det som blir ett problem, är att denna klubb blir tongivande i debatten och att alla argument, som skulle undergräva deras ställning, ses som ett stort hot som måste bekämpas med näbbar och klor.
Saken är den att vi alla måste sätta ekonomiska intressen och personlig prestige åt sidan för att främja ökad säkerhet och fortsatt utveckling av sporten. Det får inte gå så långt att liv riskeras och att folk blir avskräckta från att börja paddla. Jag har mött människor som inte velat paddla för att de provat ranka tävlingskajaker. Dom har trott att eskimåsvängen är något nödvändigt för att kunna njuta av en tur på sjön, samt att de har hört om incidenter där någon varit nära en olycka. Det förekommer dessutom att anhöriga inte vill låta sina nära ägna sig åt kajaksporten pga. oron att de skall utsätta sig för faror, vilket för somliga ses som något macho, men för flertalet som dumdristighet.
För en tid sedan så fick jag detta mejl vilket säger en hel del:
Hej, Mitt namn är Steen Slumstrup. Jag är ägare till en Seagull Offshore. Jag skriver på grund av min vän Lars Kihlman Väddö eller Älmsta i Roslagen. Jag var ut med ett gäng på kajak resa i skärgården vilket kanske framgår av en artikel som Lars skulle vidare befordra. Nortällje Tidning fredag den 18-7. Vad jag vill säga är att jag använde min Seagull i 4-6 m höga vågor (mycket krabb sjö) till att livrädda 2 kvinnor. Kajaken till och med bar alla tre men då kvinnan på framdäck kom upp med huvudet mot sittbrunnen och därmed hade benen i vattnet blev det för svårt att manövrera. Så jag vill bara säga tack för denna fantastiska uppfinning. Utan “stödhjul” hade kvinnorna inte kunna bärgas eller räddas. Om detta är något ni kan använda i reklamsyfte så är det ok.
Tack Steen Slumstrup.
Förvisso så kanske det är så, att en tillräckligt erfaren kanotist aldrig skulle försätta sig och med människor i en så riskfylld situation men, även den mest erfarne kan, göra missbedömningar och får då ta alla tillbuds rådande medel i anspråk, för att rädda liv och hälsa och har då pontonerna lyckats rädda skinnet på någon, så har de mer än väl motiverat sitt existensberättigande.
Vissa säljare som vi har önskar att vi håller vårat pontonsystem för oss själva, för att ha det som säljargument för just våra produkter, men vi tycker att säkerhet måste gå före personliga ekonomiska intressen och därför har vi uppmanat andra tillverkare att fritt kopiera och använda vårt system, samt att det vore önskvärt om det blev någon form av standardisering, så att tillbehören kan användas oavsett fabrikat. Lustigt nog så har inte många hörsammat.
Det har även påståtts att vi inte eftermonterar på andra fabrikat, vilket är ren lögn och förtal. Det är möjligt att vi nekat då vi varit överbelastade med jobb i högsäsong, men vi har monterat på de flesta fabrikat med gott resultat, samt att vi försett flera hemmafixare med rör och pontoner.
Tyvärr så lämpar sig inte vissa modeller för detta ingrepp, men då har vi varianten med remfäste som vi rekommenderar.
Ett viktigt argument för pontonerna, är att kanotisten skall kunna rädda sig själv, utan att sätta andra i en farlig situation samt att lita på att andra skall rädda en själv, kan vara en falsk trygghet, som gör att man tar för stora risker i grupper och ett annat är ju att vinden kan tillta, då man redan kommit ut en bit, eller till nästa dag efter en övernattning. Har man behov av att ständigt använda sig av pontonerna, så har man valt fel kajak. De skall betraktas som ett hjälpmedel, som främjar säkerhet och ökar kajakens användningsområde, inte som något ”töntigt” stödhjul.
Givetvis så är det alltid kul att kunna rolla och att göra övningar som får kanotisten att känna sin kropp och kajaks begränsningar men att förlita sig på rollen som en säkerhetsmetod kan vara riskabelt och snarare avskräcka än uppmuntra folk, att prova på sporten och att dela dess glädje.
Så låt oss då samarbeta för att öka tillgängligheten till denna trevliga aktivitet och få fler att dela den njutning, som det innebär att paddla, snarare än att diskutera om vem som är herre på täppan och vet bäst.